Clickertraining

Het basis principe van clickertraining is dat je goed gedrag beloont en ongewenst gedrag negeert. Een opspringende hond zouden wij bijvoorbeeld leren om mensen zittend te begroeten, in plaats van het springen te bestraffen. In plaats van steeds aan te geven wat niet mag, bedenk je een gedrag dat je wel wilt zien. Zo kun je je hond veel duidelijkheid geven.

De naam clickertraining komt van het apparaatje waarmee je klikt als je hond iets goeds doet. Dit is geen ‘magisch ding’, waardoor je hond direct perfect luistert, maar wel een erg handig hulpmiddel om met je hond te communiceren. Je leert je hond dat hij een beloning krijgt als jij klikt. Als je wel eens een dolfijnenshow gezien hebt, is je misschien opgevallen dat dolfijnentrainers dit met een fluitsignaal doen. Je moet natuurlijk de beloning nog steeds geven, want valse beloftes zijn niet leuk. Het grote voordeel van werken met een clicker is dat je sneller kunt klikken dan je een beloning zou kunnen geven, ook op afstand kunt werken, en dat het voor de hond een heel duidelijk signaal is dat hij iets goed deed.

De clicker is niet het enige bijzondere aan de clickermethode. Het is een manier van denken, die misschien even tijd kost om aan te leren, maar je in de toekomst alleen maar winst oplevert. In plaats van altijd alles voor te kauwen, door de hond met snoepjes in de juiste positie te lokken, dagen we de hond uit om zelf uit te vinden wat hij moet doen. Zo blijft het gedrag beter hangen. Wel hakken we de stappen altijd in zulke kleine stukjes op, dat zowel hond als baas succes hebben, want trainen moet wel leuk blijven.

Leuk, en vooral plezier, is het sleutelwoord van deze manier van trainen. Je moet de training zien als een soort pictionary met je hond. Jij doet zo goed mogelijk je best om, door op het juiste moment te klikken, aan te geven wat jij wilt. Je hond probeert zo goed mogelijk deze aanwijzingen aan elkaar te koppelen. Je zult zien dat hoe meer je op deze manier traint, hoe leuker je hond trainen gaat vinden en hoe beter jullie worden in het spel. Uiteindelijk krijg je een hond die doet wat jij wil, omdat hij het zelf ook wil. Wie ziet zijn hond nou niet graag met een kwispelende staart aan komen rennen als hij hem roept.

Betekent dat dat clickertrainers nooit straffen? Tot op zekere hoogte wel, wij gebruiken straffen nooit als methode om honden iets te leren. Natuurlijk mag je best ingrijpen als het mis gaat. Ook clickertrainers hoor je heel hard nee roepen als hun hond een fietser omver dreigt te rennen. Maar vervolgens wordt het gewenste gedrag, bijvoorbeeld wachten voor de straat, positief aangeleerd. Een trainingssituatie moet voor zowel baas als hond leuk en veilig zijn, zodat beiden fouten durven te maken. Ook zeggen wij niet dat de hond alles mag, de baas kan nog steeds zijn grenzen stellen, door te belonen zorg je dat je hond de gewenste keuzes maakt. En al die koekjes dan? Natuurlijk willen wij geen ongezonde dikke honden creƫren, daarom leer je in de lessen waarmee je het beste kunt belonen, en ook hoe je op een gegeven moment die beloning rustig af kan bouwen.

Onderstaande presentatie geeft iets meer uitleg over clickertraining.