Puppy socialisatie les


Let op: ik ben overgestapt van groepslessen naar het geven van online cursussen. Cursisten zijn hier heel enthousiast over en ook ik denk jullie hiermee beter te helpen dan met een losse les. In de online puppycursus wordt de socialisatie en andere dingen die je moet weten over het opvoeden van een puppy besproken.

Onderstaande cursus wordt dus niet langer gegeven. Informatie over de vervangende online cursus vind je hier.


Zodra je een pup in huis krijgt zul je hem heel veel moeten leren, socialisatie is een van de belangrijkste dingen. Dit houdt in dat je je puppy aan alles wat hij in zijn verdere leven tegen gaat komen, laat wennen.

socialisatiesamen

Een pup heeft tot hij twaalf weken oud is de neiging om nieuwsgierig te reageren op nieuwe dingen die hij ziet hoort of ruikt. Na deze leeftijd ontwikkelt de angst zich sterker en zal hij sneller terughoudend reageren op nieuwe prikkels.

Om je te helpen tijdens deze belangrijke fase kun je een socialisatie les bij mij volgen. Deze les is privé, zo kan ik een goed beeld krijgen van het karakter van de pup en je handvatten kan geven voor de verdere socialisatie. Natuurlijk heb je ook alle gelegenheid om al je vragen te stellen, die je als kersverse puppy eigenaar vast in overvloed hebt.

Wie, wat en waar

Deze les is bedoeld voor pups in hun socialisatie fase. Idealiter volg je deze les als je pup een week bij jullie thuis is. Dan is hij aan zijn nieuwe thuis gewend en heb jij waarschijnlijk al genoeg vragen.

Ik zorg voor een hindernisbaan. Zo kan ik zien of de pup nieuwsgierig is en of bepaalde punten, bijvoorbeeld lawaai, vreemde mensen, of iets heel anders, extra aandacht nodig gaan hebben. Natuurlijk wordt het tempo van de pup gevolgd en zorg ik er voor dat hij een hele positieve ervaring krijgt.

Hebben jullie zelf geen kleine kinderen, dan heb ik vrijwilligers die de pup graag leren dat kinderen leuk zijn, maar geen bijtspeeltjes.
Als jullie wel kinderen hebben mogen die meekomen en laat ik ze zien hoe ze met de pup kunnen spelen zonder gebeten te worden en hoe ze verder met de pup om kunnen gaan.

Een les duurt ergens tussen het half uur en de vijfenveertig minuten, daarna zijn pups wel moe en is het tijd om ze slaap te gunnen. De socialisatie les kost 60 euro.

Is dat niet gevaarlijk?

De jongste pups zijn nog niet volledig gevaccineerd, dus sommige mensen zijn bang dat hun pup ziek wordt door buiten te komen.
Je kunt inderdaad beter nog niet op een honden uitlaatveld komen; daar kan namelijk hondenpoep van veel verschillende honden liggen. Omdat Parvo overgedragen kan worden via de hondenpoep vind ik dat een te groot risico op besmetting.

Maar ik raad mensen wel aan om hun pup gewoon mee naar buiten te nemen. De kans dat de honden die je tegenkomt ziek zijn, is namelijk heel klein; dat zijn maar een paar honden en de meeste honden worden gevaccineerd.

Natuurlijk loop je nog steeds een risico op besmetting, maar een hond die in de auto vervoerd wordt loopt ook een risico op een ongeluk. Omdat het heel belangrijk is om je puppy de wereld om zich heen te leren kennen vind ik dat, als je een beetje oplet waar je loopt, de risico’s opwegen tegen de voordelen.