Verhaal Zwaantje: van pup tot volwassen hond

chow chow

Hondenschool eigenwijs: training op maat

Wanneer je een puppy koopt valt er een hoop te regelen. Je huis puppy-proof maken, een goede dierenarts zoeken, een slaapplek, speeltjes en eten kopen… En natuurlijk een goede hondenschool vinden!

Wij hadden het geluk dat de fokker van onze pup al wat had rondgevraagd bij de bij haar bekende hondentrainers of zij een goede trainer in onze regio kenden. Dat was het geval, en zo kwamen wij, na een keer als kennismaking een les bijgewoond te hebben, bij Hondenschool Eigenwijs terecht.

Hondenschool Eigenwijs is een startende hondenschool in regio Amersfoort. Cleo Verheijen-Buitenhuis is een jonge en gemotiveerde hondentrainer met een achtergrond in neurowetenschappen en cognitie, met als focus ‘diergedrag’. Vandaar ook haar keuze voor de clickertraining, een trainingsvorm die gericht is op positieve beloning met een wetenschappelijke onderbouwing. Dat laatste wil niet zeggen dat deze vorm van training alleen voor hoogopgeleiden is, sterker nog, het is een manier van opvoeden die iedereen kan leren en die leuk is (en blijft) voor zowel mens als dier. Het grote voordeel van deze manier van trainen is dat wat met positiviteit is aangeleerd beter beklijft, en laat dat nou net het doel van trainen zijn…

Wij zijn begonnen met de puppy-socialisatie, wat met een chow chow zeer belangrijk is, om vervolgens zowel de puppy-training als de vervolgcursus te doorlopen. Wat wij als zeer prettig hebben ervaren is dat Cleo de hond (maar ook de mens) op een passende en zeer persoonlijke manier benaderd. Het uitgangspunt is trainen op een manier die bij de hond en de baas past, zodat de training leuk en motiverend blijft. De vorderingen van je hond kan je online bijhouden: Cleo noteert elke doorlopen stap in een persoonlijk online ‘rapport’, waardoor je kunt zien waar je bent gebleven en wat je thuis kunt oefenen. Daarvoor zijn ook online instructies ontwikkeld, waarmee je vóór en ná de les in alle rust de verschillende oefeningen kunt bestuderen. Hiermee voorkom je ook ‘stress op het veld’: je weet precies wat je moet doen en kunt je daardoor volledig focussen op je pup.

Onze kleine pup is inmiddels, bijna een jaar verder, niet zo klein meer. De opmerkingen die wij van veel mensen vóór de aanschaf kregen, zoals “een chow chow kun je niets leren”, zijn duidelijk ongegrond gebleken: samen met Cleo hebben we haar alle basiscommando’s kunnen bijbrengen, zonder schreeuwen, zonder boos worden, zonder ‘miscommunicatie’ zoals je dat zo vaak tegenkomt. We zijn Cleo zeer dankbaar dat ze altijd alle tijd nam om onze vragen als kersverse en onervaren hondeneigenaren te beantwoorden. Natuurlijk is onze chow nog steeds ‘eigenwijs’, dat hoort bij het ras. Maar met alles wat zij ons geleerd heeft hebben wij het vertrouwen dat we daar wel uitkomen!

Kortom: Hondenschool Eigenwijs is een echte aanrader voor hondeneigenaren die vanuit positiviteit aan het werk willen met hun hond!